De PUMP-IT studie voor patiënten met inoperabele uitzaaiingen in de lever van darmkanker is in september 2020 gestart in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL). De komende jaren worden in totaal 31 patiënten geselecteerd voor chemotherapie met de chemopomp en daarnaast de standaard behandeling met chemotherapie via het infuus. Binnenkort zal ook het Erasmus MC patiënten gaan behandelen in deze studie.
Meer informatie over de studie kunt u terug vinden onder ‘Onderzoeken – uitzaaiingen van darmkanker in de lever’.
November 2020
DE PUMP II studie voor patiënten met inoperabele galwegkanker in de lever is in januari gestart in het Erasmus MC. De komende jaren worden in totaal 40 patiënten geselecteerd voor intra-arteriële chemotherapie met de chemopomp. Meer informatie over de studie kunt u terug vinden onder ‘Onderzoek – Galwegkanker in de lever’ en bij ‘Verwijzers – PUMP II studie
Januari 2020
Adjuvante ‘hepatic arterial infusion pump’-chemotherapie met resectie in vergelijking met resectie alleen voor patiënten met resectabele colorectale levermetastasen: het PUMP-onderzoek.
Met toestemming overgenomen van Ned Tijdschr Oncol 2019;16:289-92.
November 2019
Dit is Bas Groot Koerkamp. Hij is chirurg en epidemioloog, en met zijn onderzoek verbonden aan het #AmsterdamUMC en #ErasmusMC. Bas: "Mijn droom is om de behandeling met de chemopomp toegankelijk te maken voor alle patiënten die door de chemopomp langer kunnen leven met zelfs kans op genezing. Mede dankzij de donaties van Swim to Fight Cancer kan hij zijn onderzoek naar de chemopomp doen!"
Bekijk hier de website van Fight cancer.
September 2019
In een artikel in het Algemeen Dagblad wordt het onderzoek met de chemopomp voor patiënten met uitzaaiingen van darmkanker besproken. In een groot onderzoek, waaraan in totaal 230 mensen zullen deelnemen, onderzoekt het team van meerdere ziekenhuizen in Nederland onder leiding van het Erasmus MC Kanker Instituut de chemopomp. Het uiteindelijke doel is de chemopomp beschikbaar te maken voor iedereen in Nederland die ervoor in aanmerking komt. Er zijn nog nieuwe patiënten nodig voor het onderzoek. Mocht u vragen hebben over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met het team via email pump@erasmusmc.nl of telefonisch door te bellen naar 010-7042125. U kunt ook terecht bij de teams van de andere ziekenhuizen, namelijk het Antoni van Leeuwenhoek, het IJsselland Ziekenhuis, het Amsterdam UMC (locatie AMC) en het UMC Utrecht.
Juli 2019
Het is een grote frustratie voor Nederlandse darmkankerpatiënten: een chemopomp kan het leven van die patiënten met jaren verlengen, maar het mag in Nederland niet gebruikt worden omdat het niet geregistreerd is in Europa. Het Erasmus MC neemt daar geen genoegen mee.
Juli 2019
Een chemopomp kan levens verlengen, of zelfs redden. Petra Meij kreeg het apparaat toen ze darmkanker met uitzaaiingen in de lever had. Het had een positief effect. "Het is zo heftig voor je lever, maar ik ben wel schoon." Toch staat het apparaat in Nederland niet geregistreerd als geneesmiddel. Het Erasmus MC legt zich daar niet bij neer.
Juli 2019
Chirurg Bas Groot Koerkamp werkte in 2012 twee jaar als fellow in het vooraanstaande Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) in New York. Daar maakte hij kennis met toepassing van de chemopomp bij de behandeling van leveruitzaaiingen van darmkanker. Patiënten krijgen een chemopomp onderhuids in de buik geïmplanteerd die continu hoge doses chemo rechtstreeks in de slagader naar de lever toedient.
Juli 2019
Het Rotterdam Lever & pancreas Centrum heeft een nieuwe website.
Neem snel een kijkje voor meer informatie.
Juli 2019
Met de toekenning van de subsidie van het Koningin Wilhelmina Fonds kan de nieuwe studie voor patiënten met galwegkanker in de lever definitief doorgang krijgen.
Galwegkanker in de lever is een zeldzame voor van kanker en bij een groot deel van de patiënten kan de kanker niet worden weggehaald met een operatie.
In de nieuwe studie, de PUMP II studie, zal worden onderzocht of lokale chemotherapie aan de lever met de chemopomp zorgt voor een verbetering van de overleving voor deze groep patiënten.
December 2018
In november is de PUMP studie geopend in het IJsselland ziekenhuis. In nauwe samenwerking met het multidisciplinaire team van het Erasmus MC Kanker Instituut zullen binnenkort de eerste patiënten gaan deelnemen aan de PUMP I studie in het IJsselland ziekenhuis in Capella a/h IJssel. Het IJsselland ziekenhuis vormt samen met het Erasmus MC Kanker Instituut, het Amphia ziekenhuis en het Albert Schweitzer ziekenhuis het Levernetwerk Zuidwest Nederland. Dit zijn vier ziekenhuizen in de regio die patiënten met leveruitzaaiingen van darmkanker behandelen en als gezamenlijk doel hebben het leveren van eenduidige en kwalitatief hoogstaande behandeling voor deze patiëntengroep.
November 2018
Het vakblad van de Vereniging voor Medische Oncologie bespreekt de PUMP I studie en de eerste ervaringen van de chemopomp na de introductie in de pilotstudie.
September 2018
In juni is het studieteam met afgevaardigden van het Amsterdam UMC (locatie AMC) en het UMC Utrecht afgereisd voor een tweedaagse workshop naar het Memorial Sloan Kettering (MSKCC) in New York. Na het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek zullen binnenkort deze centra starten met het PUMP programma. Ter voorbereiding zijn de teams in het MSKCC getraind. Met toevoeging van deze centra is de behandeling binnenkort in studieverband beschikbaar in vier centra in Nederland. De verwachting is dat de eerste patiënten in het najaar van 2018 zullen worden geholpen.
Juni 2018
Medisch oncoloog dr. Nancy Kemeny en chirurg oncoloog dr. Micheal D’Angelica van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center uiten hun zorgen over de beschikbaarheid van de chemopomp die in de Verenigde Staten wordt gebruikt.
April 2018
Klik hier voor het artikel.
Januari 2018
Mark Rutte heeft op 22 november het eerste exemplaar van het boek 'De ontdekkingsreis van Bob Pinedo' uitgereikt aan de medisch oncoloog. Het boek is geschreven door René Steenhorst. Bob Pinedo is een van Nederlands bekendste oncologen en staat bekend om zijn hoogstaande onderzoek en zijn persoonlijke zorg voor patiënten. Hij is grondlegger van het VUmc Cancer Center en was tot 2008 hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In de jaren 80 geloofde Bob Pinedo al in de chemopomp. Hij heeft destijds geprobeerd de chemopomp naar Nederland te halen maar stuitte op bezwaren van collega's, mede omdat er destijds veel nieuwe behandelingen voor kanker waren. In het hoofdstuk worden ook andere vergeten behandelingen beschreven.
November 2017
De studie is goedgekeurd door de Medisch Ethische Commissie van het Erasmus MC. De verwachting is dat de eerste patiënten in december in het Erasmus MC geholpen kunnen worden. Mocht u vragen hebben over eventuele deelname aan de studie of wilt u uw patiënt verwijzen voor deelname dan kunt u contact opnemen met de onderzoekers via pump@erasmusmc.nl of via de link onder het kopje ‘Verwijzersinformatie’ in het tabblad ‘Voor verwijzers’.
November 2017
De nieuwe website voor patiënten en verwijzers is online gegaan. De website is ontwikkeld in samenwerking met Surlinio. De website bevat algemene informatie over de chemopomp en de PUMP I studie. Daarnaast is er gedetailleerde informatie voor verwijzers terug te vinden. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u via het contactformulier contact opnemen met het onderzoeksteam.
Augustus 2017
De operatieassistenten en verpleegkundigen van het Erasmus MC en het Antoni hebben tijdens klinisch lessen uitleg gekregen over de pomp en zelf geoefend met het aanpirkken en hervullen van pomp.
Juni 2017
De Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal (www.spks.nl) bespreekt in de juni uitgave van haar blad ‘Doorgang’ de PUMP I studie.
Juni 2017
Dr. Groot Koerkamp vertelt in het artikel over zijn onderzoek uit het Memorial Sloan Kettering Cancer Center dat gepubliceerd is in het Journal of Clinical Oncology (J Clin Oncol. 2017 Jun 10;35(17):1938-1944.) Daarnaast wordt de nieuwe Nederlandse studie (de PUMP I studie) besproken, waarbij patiënten met darmkanker in de lever met de chemopomp behandeld gaan worden.
April 2017
Dr. Groot Koerkamp was op 21 april uitgenodigd bij Jeroen Pauw.
April 2017
Het Algemeen Dagblad heeft op 21 april aandacht besteed aan de chemopomp door een interview met Cas Renders. Cas Renders (54) kreeg op zijn 38ste te horen dat hij uitzaaiingen van darmkanker in de lever had en dat hij nog maar een paar maanden te leven had. Hij kwam in het Memorial Sloan Kettering terecht en is daar behandeld met de chemopomp en leeft inmiddels al jaren in goede gezondheid.
April 2017
Het researchteam heeft een tweedaags werkbezoek gebracht aan het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York. Tijdens de workshop heeft het team, bestaande uit chirurgen, medisch oncologen, interventieradiologen en verpleegkundig specialisten en een arts-onderzoeker, alle aspecten van de chemopomp in de praktijk kunnen zien.
April 2017
Het Koningin Wilhelmina Fonds heeft besloten de PUMP I studie te ondersteunen met een subsidie.
December 2016